A napfény és a csípős ételek provokáló hatását már a legtöbb rosaceás beteg ismeri, és igyekszik is elkerülni annak érdekében, hogy ne lángoljanak fel újra a tünetei. Dr. Garaczi Edina bőrgyógyász-allergológus azonban olyan dolgokra is felhívja a figyelmet, amelyekkel sokan tudtunkon kívül árthatunk a rosaceás bőrnek.
A rosacea bőrtünetei jól ismertek: apró vörös, gyulladt göbcsék, úgynevezett papulák az orcákon, állon, az ajak mellett, időnként a homlokon és a nyakon is. Fokozott bőrpír vagy értágulatok is jellemezhetik a tünetes bőrt. A jelenség hátterében jól ismert az öröklött hajlam, de egyéb betegségek is előhozhatják a kellemetlen viszketéssel, égő érzéssel vagy akár fájdalommal járó gyulladt csomókat az arcon.
A rosacea kialakulásának pontos mechanizmusa egyelőre nem ismert. A tünetek hátterében gyakran a faggyúmirigyek kóros működése és az ahhoz társuló immuneredetű gyulladás áll, emiatt a tünetek a faggyúmirigyekben gazdag területeken: az orcákon, orron, homlokon, állon jellemzőek. A fokozott kipirosodás vagy állandósult értágulatok hátterében pedig az arcbőr keringési zavarát feltételezzük.
Nyáron az UV fény provokáló hatása jól ismert, ugyanígy a meleg-párás vagy a hideg-szeles idő is fokozottan ronthatja a bőr állapotát. Emellett az erős, csípős vagy fűszeres ételek fogyasztása általában nem javasolt azoknál az egyéneknél, akiknél a felsorolt ételek egyértelműen rontják a bőr állapotát. Ez néhány napig tartó diéta alatt jól látható az arcbőrön. Ide tartoznak a csípős fűszerek (fűszerpaprika, bors), illatanyagokat tartalmazó fűszerek (fahéj, vanília, curry), citrusfélék vagy egyéb mesterséges aromák is.
-Reflux, vagy Helicobacter fertőzés
Emésztési problémák, enzimhiányok, vagy allergiák gyakran előhozzák, vagy tovább rontják a rosacea bőrtüneteit. Magas gyomorsav vagy reflux betegség jól ismert provokáló faktora a rosaceás bőrnek, Helicobacterium pilory szűrővizsgálat szintén javasolt hirtelen romló bőrtünetek esetén.
- Készételek összetevői
Tartósítószerek és egyéb adalékanyagok fogyasztása szintén ronthatja a fennálló tüneteket, üdítőkben, édességekben, alkoholokban vagy konzervekben ezek nagy mennyiségben lehetnek.
- Diétahiba
Amennyiben a betegnek a rosaceán kívül valódi ételallergiája, glutén érzékenysége, laktóz érzékenysége vagy hisztamin intoleranciája is fennáll, diétahiba esetén ezek is provokálhatják a tüneteket.
- Stressz
A stressz minden esetben rontja a tüneteket, ilyenkor a stressz hatására az egyéb fennálló emésztési zavarok is felerősödhetnek. - Hormonváltozások A hormonrendszert érintő változások - pajzsmirigy betegség, fogamzásgátló, terhesség, menopauza - szintén befolyásolják a rosacea tüneteit.
Dr. Garaczi Edina hangsúlyozza, hogy minden rosaceás beteget személyre szabottan kell kezelni. Nem elég csak a bőrtünetekre fókuszálni, nem létezik mindenki számára egyformán bevált csodaszer, mindenkinél egyénileg kell a rosaceát provokáló tényezőket megkeresni és kezelni. A rosacea terápiája ezért komplex kezelést, akár több terület szakembereinek – bőrgyógyász, allergológus, gasztroenterológus, endokrinológus - együttműködését teszi szükségessé. Emellett természetesen fontos a külső, kozmetikai kezelés és a mindennapi otthoni ápolás is.
A gyermekkori ételallergia jól kezelhető és az allergének mellőzésével a tünetektől sem kell tartani. Mégis felvetődhet a kérdés, hogy meddig szükséges a szigorúbb étrendi szabályokat betartani, és milyen gyakran kell ellenőrizni az allergia meglétét. Dr. Hidvégi Edit, az Allergiaközpont gasztroeneterológus szakembere válaszolt a kérdésekre.
Az ételallergia igen változatos tüneteket okozhat, akár már egy minimális mennyiségű allergént tartalmazó étel vagy ital elfogyasztását követően is. Dr. Hidvégi Edit, az Allergiaközpont gyermek- és felnőtt gasztroenterológus, tüdőgyógyász szakembere arra hívja fel az érintettek figyelmét, hogy a reakciók súlyossága számos tényezőtől függ, és az enyhébb tünetek sem jelentenek garanciát arra, hogy a későbbiekben nem alakulhat ki súlyosabb reakció is.