5 dolog, amire figyeljen, ha ételallergiást lát vendégül!

5 dolog, amire figyeljen, ha ételallergiást lát vendégül!

allergiakozpont.hu Módosítva: 2023.11.13 16:13

A diagnózis utáni első sokkhatást követi a másik, amikor az ételallergiás ember találkozik a környezete reakciójával. Az érintett, aki addigra már alaposan körbejárta a témát, nem érti, hogy a többiek hogyan lehetnek ennyire tájékozatlanok, vagy akár tapintatlanok a diétáját illetően. Az előttünk álló ünnep, a rokonlátogatással egybekötött ebédek és vacsorák időszaka kapcsán Szarka Dorottya, a Budai Allergiaközpont dietetikusával a speciális diétát tartók nehézségeiről beszélgettünk.

Az egészséges átlagember nem tudja, melyik szó mit takar

Ételallergia, ételintolerancia, tejfehérje, laktóz és glutén – az átlagember szótárában ritkán előforduló kifejezések, ám annál többet mond annak, akinek valamilyen okból kifolyólag kerülnie kell egy vagy több összetevőt. Ezeket valóban csak akkor tanuljuk meg, ha a diéta miatt szükségünk van rá, hogy akár a készételek csomagolásáról, akár a főzéshez alapanyagok vásárlása során tájékozódni tudjunk, hogy mi az, amit fogyaszthatunk. Ilyenkor az ember teljesen más szemmel válogat a boltok polcain, mint korábban. Már nem a régi kedvenc, vagy az éppen megkívánt, esetleg akkor épp akciós termék fog a kosárba kerülni, hanem kizárólag az, amit a diéta megenged, a számunkra tiltott összetevőt nem tartalmazó termék.

Szegény, akkor te semmit nem ehetsz!

5 dolog, amire figyeljen, ha ételallergiást lát vendégül!A család részéről jólesik ilyenkor minden támogatás, elsőként az, ha nem sajnálattal, hanem érdeklődéssel fordulunk a diétázó felé. Javasolni szoktam, hogy a diétás tanácsadásra hozzák magukkal azt a családtagjukat is, akiről úgy gondolják, hogy fontos, hogy ő is részletes képet kapjon a diéta részleteiről – mondja Szarka Dorottya. Ő lehet a férj, feleség, de gyerekek esetében például a felügyeletbe besegítő nagymama, akinek szintén fontos tudnia, hogy miért nem eheti mostantól uzsonnára a kedvenc kekszét az unokája, vagy miért kell mostantól bizonyos szabályokat betartani a konyhában. A közelgő ünnep kapcsán ezek a kérdések még inkább előkerülnek, az alábbiakban ezért összegyűjtöttük a leggyakrabban előforduló tévedéseket.

1. Nem csak a tejben van tej

A tejmentes diéta nemcsak a dobozos tej lecserélését jelenti növényi „tejekre”, hanem mindent mellőzni kell az étrendből, ami tejet, vagy tejszármazékot tartalmaz. Tejfölt, tejszínt, joghurtot, kefírt, vajat sem használhatunk a sütés-főzés során, sőt a margarinok közül is csak azt, aminek az összetevői közt nem szerepel tejszármazék. Ezeket növényi készítményekkel – kókusz-, rizs-, zabtejszín – lehet helyettesíteni. Fontos tudni, hogy a késztermékek: pékáruk, kekszek, ropi, csokoládék, felvágottak is tartalmazhatnak tejet!

2. Az is gond, ha csak egy kicsi van benne

Ha a recept szerint mindössze 2dl joghurtot használtunk is fel a 12 szeletes tortához, amiből az allergiás egy szeletet eszik, vagy csak 2 kanál búzaliszttel készítjük a rántást, az számunkra kevésnek tűnhet, az ő szervezete azonban nem így érzi, ezt fogadjuk el. „Enyhébb” esetben órákig-napokig tartó hasfájást, görcsöket és puffadást okozunk neki, súlyosabb esetben akár életveszélyes, sürgősségi ellátást igénylő reakció is kialakulhat.

3. „Nyomokban tartalmazhat”

Vannak, akiknek nemcsak azokat a termékeket kell kerülniük, ahol az allergén (amit a diétában mellőznie kell) az összetevők között szerepel, hanem még a „nyomokban tartalmazhat” feliratú készételeket sem fogyaszthatják, mert attól is tüneteik vannak. Ilyen kényes kérdés az elkészített ételek tálalása is. Ha végig odafigyeltünk: allergénmentes alapanyagokat vásároltunk, amik a főzés során sem érintkeztek a család többi tagjának készített ételekkel, akkor a tálalásnál se kövessük el azt a hibát, hogy egy tálcán, egymás mellé téve szervírozzuk például a mentes és a sima panírral készült rántott húst. A nagy gonddal készített mentes étel a tálalás során is szennyeződhet (allergén kerülhet rá) és sajnos ez is épp olyan tüneteket okozhat, mint a normál panírral készült hús elfogyasztása.

4. Nem eszel liszteset? De te is lisztből sütöd a kenyered!

Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia: más a nevük, de a diéta azonos: az érintettek nem fogyaszanak glutént, pontosabban olyan gabonát, amiben ez a fehérje megtalálható. A diétában kerülendő a búza, a rozs és az árpa, zabból csak az igazoltan gluténmentes változat fogyasztható. Emellett ugyanúgy sütnek-főznek, például rizs-, kukorica-, hajdina-, cirok-, mandula, kókusz vagy köleslisztből, de léteznek gluténmentes céllisztek is, ezek már eleve olyan összeállításban kerülnek a polcokra, hogy viszonylag egyszerűen (víz, tojás, cukor hozzáadásával) sütemény, nokedli vagy kenyér készíthető belőlük.

5. Ez nekem túl bonyolult!

Akinél a speciális étkezés nem a mindennapok része, nincsenek meg a jól bevált receptjei vagy nem érzi biztonságosnak – allergénmentesnek – a konyhát a főzéshez és úgy dönt, hogy inkább nem kockáztat, akkor vegyen bátran kész terméket! Ma már a legtöbb boltban elérhető – vagy webshopokból rendelhető – az adott diétának megfelelő allergéntől mentes sütemény, keksz, nassolni való. Biztos lehet benne, hogy a mentesen étkező vendégnek ez a figyelmesség is jól fog esni.

Téma szakértői

Dr. Hidvégi Edit PhD

Dr. Hidvégi Edit PhD

gyermek- és felnőtt tüdőgyógyász, gasztroenterológus
Varga Dóra

Varga Dóra

vezető dietetikus, Okleveles táplálkozástudományi szakember MSc
Dr. Sárdi Krisztina

Dr. Sárdi Krisztina

belgyógyász, gasztroenterológus

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő / Doktor úr !

Érdeklődnék, hogy Önöknél melyik szolgáltatást kellene választanom az alábbi esetben. Kisfiam kazein allergiás, mely évek óta tartó diétával jelenleg tünetmentes (diétahiba esetén rövid időn belül tünetel ) az iskolába kérnek friss igazolást a tejmentes étkezés biztosításához , mert a jelenlegi szakorvosi igazolása lejárt, de állami intézményben jelenleg 3-4 hónapos várólisták vannak, de így szeptembertől nem kaphatna diétás étkezést ami esetében erős gyomorfájdalom , bőrkiütés ( darabos, "homokos" érzetű bőr ) , kiborulás és kontrollálhatatlan hisztikkel , folyamatos felsőlégúti panaszokkal, hasmenéssel járna, melyeket a teljes tejkizárás óta csak hiba esetén tapasztaltunk. Mely vizsgálatra vagy konzultációra tudnánk Önökhöz bejelentkezni, hogy friss szakorvosi ajánlást kapjunk kisfiúnk diétás étkeztetéséhez ? Előre is köszönöm válaszukat.

Tisztelt Érdeklődő,

Központunkban Dr Hidvégi Edit foglakozik étel allergiás gyermekek gondozásával. Ő tud diétás javaslatot kiadni a gondozott gyermekek részére.
Időpontot foglalni az online rendszerünkben tud, illetve a weboldalunkon megadott telefonszámos is el tud érni bennünket.

Üdvözlettel:
Budaházi Kata

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Miért karikás a gyermek szeme? Lehet, hogy poratka-allergiája van?

Miért karikás a gyermek szeme? Lehet, hogy poratka-allergiája van?

Gyermeke fáradtan, ingerlékenyen és karikás szemekkel ébred reggelente? Könnyen lehet, hogy poratka-allergia váltja ki tüneteit. Bár a háziporatkákat nem tudjuk teljes mértékben száműzni otthonunkból, alapos és következetes takarítással, valamint néhány óvintézkedéssel jelentősen csökkenthető az atkaszám – tudtuk meg dr. Somogyi Évától, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, gyermektüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakorvosától.

További részletek
Milyen gyakran kell tesztelni az ételallergiás gyermeket?

Milyen gyakran kell tesztelni az ételallergiás gyermeket?

A gyermekkori ételallergia jól kezelhető és az allergének mellőzésével a tünetektől sem kell tartani. Mégis felvetődhet a kérdés, hogy meddig szükséges a szigorúbb étrendi szabályokat betartani, és milyen gyakran kell ellenőrizni az allergia meglétét. Dr. Hidvégi Edit, az Allergiaközpont gasztroeneterológus szakembere válaszolt a kérdésekre.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK