Húsvétkor nem hiányozhat az asztalról, a sonka és a kalács mellett az ünnepi menü elmaradhatatlan része a tojás, mely egyben a leggyakoribb allergének egyike is. A tojásallergiával kapcsolatos érdekességek összeállításában dr. Hidvégi Edit gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa volt segítségünkre.
Húsvétkor nem hiányozhat az asztalról, a sonka és a kalács mellett az ünnepi menü elmaradhatatlan része a tojás, mely egyben a leggyakoribb allergének egyike is. A tojásallergiával kapcsolatos érdekességek összeállításában dr. Hidvégi Edit gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa volt segítségünkre.
Habár a tojásallergia tünetei általában a hozzátáplálás, a tojás bevezetését követően jelennek meg, már szoptatott babáknál is gondolni kell erre a lehetőségre, ha a picinek ekcémás tünetei vannak. Az anya által fogyasztott ételek bár nagyon kis mennyiségben, de átjutnak az anyatejen keresztül a baba szervezetébe is. Ilyenkor az anyának érdemes tojásmentes diétát tartani, ha azonban az gyermeknél az ekcémás tünetek továbbra sem múlnak, javasolt egy szakorvost felkeresni.
A tojást 8 hónapos kor után lehet bevezetni a babák étrendjébe. Kezdetben kizárólag friss, jól megfőzött tojás sárgáját készítsünk, ezt főzelékbe keverve adjuk a kicsinek, majd fokozatosan kaphat tojásfehérjét is. Ez allergiára hajlamos gyermekeknél legalább 2-4 hónappal későbbre halasztandó.
A szoptatott babáknál jelentkező bőrallergia, ekcéma, esetleg hasfájás mellett a nagyobb, már tojást fogyasztó gyermekeknél az allergia tünete lehet: bőrviszketés, kipirosodás, bőrkiütés, az arc, a torok duzzadása, nehézlégzés, hányás, hasmenés és hasi fájdalom is.
Egyes védőoltások előállításakor a vírust tojásban szaporítják, ezért az oltóanyagba kis mennyiségű tojásfehérje is bekerülhet. Ez allergiás tüneteket, súlyos esetben vérnyomás esést, fulladást, esetleg halálhoz vezető reakciót válthat ki. Ilyen oltások a sárgaláz elleni oltás és az influenza elleni oltások. Lassan egy évtizede más technológiával készül a 15 hónapos korban kötelező kanyaró-mumpsz-rózsahimló elleni védőoltás, tehát ezt tojás-allergiások is megkaphatják. Mivel a tojás alapú védőoltások nem kötelezőek, ha kimaradnak, akkor sem történik baj.
A gyermekek többsége 3-6 éves korára kinövi a tojásallergiát. Előfordulhat, hogy ez későbbi életkorra tolódik és az esetek kisebb százalékában ugyan, de a tojásallergia egész élet során megmaradhat.
A tojásra allergiás betegeknél fontos ügyelni arra is, hogy ritkán a csirkehús fogyasztása után is allergiás tünetek jelentkezhetnek. Egyes tojásallergiás betegeknél a tyúktoll allergénjének belélegzése is asztmás tünetet, köhögést okozhat.
Főzés során a tojást lenmagpehellyel helyettesíthetjük, ezt közvetlenül a hozzávalókhoz adhatjuk. Kevert süteményeknél a banán és az alma is jó alternatíva a helyettesítésre: kb. 80g gyümölcs egyenlő egy tojással. A tojás kukorica- és burgonyakeményítővel is kiváltható - panírozáshoz például jól bevált a kukoricakeményítőt vízzel elegyítve, habverővel felverve kapott tojásfehérje állagú anyag - de létezik erre a célra speciálisan tojáshelyettesítő por, amit a csomagolásán leírtaknak megfelelően használunk fel.
Tojásfehérje számos élelmiszerben található, leginkább a pékáruk, a kenyérfélék, a ragufélék, a tésztafélék, a krémtöltelékek és fagylaltok tartalmazzák. Fontos, hogy bevásárlás során mindig olvassuk el az egyes ételek összetevőit is. Az alábbiak tojásfehérje jelenlétére utalnak: albumin, tojás (tojássárgája, tojásfehérje, tojáspor, szárított tojás), tojáshelyettesítők, tojáslikőr, globulin, lecitin, lizozim, majonéz, ovalbumin, ovovitelin, tojáshab. 2014. december 13-tól megváltoztak az élelmiszerek allergén jelölésének szabályai. Aki tojásra allergiás, az a 3-as számot figyelje, ezzel jelölik ugyanis, hogy az adott termék, vagy készétel tojást tartalmaz.
Vélemények dr.Sárdi Krisztináról>>>
Rendelés típusa:
További véleményekMindenki kedves volt, most különösen a korona vírus járvány miatti bizonytalanság idején. Ebben a helyzetben talán még fontosabb, hogy magabiztos de kedves fellépés legyen, amit meg is kaptam. Nehéz lehet az Ostrom utcai épületben folyó felújítás által okozott folyamatos hangzavarban dolgozni, még sem tett rá egy dolgozó sem panaszt, minden elismerésem!
A gyermekkori ételallergia jól kezelhető és az allergének mellőzésével a tünetektől sem kell tartani. Mégis felvetődhet a kérdés, hogy meddig szükséges a szigorúbb étrendi szabályokat betartani, és milyen gyakran kell ellenőrizni az allergia meglétét. Dr. Hidvégi Edit, az Allergiaközpont gasztroeneterológus szakembere válaszolt a kérdésekre.
Az ételallergia igen változatos tüneteket okozhat, akár már egy minimális mennyiségű allergént tartalmazó étel vagy ital elfogyasztását követően is. Dr. Hidvégi Edit, az Allergiaközpont gyermek- és felnőtt gasztroenterológus, tüdőgyógyász szakembere arra hívja fel az érintettek figyelmét, hogy a reakciók súlyossága számos tényezőtől függ, és az enyhébb tünetek sem jelentenek garanciát arra, hogy a későbbiekben nem alakulhat ki súlyosabb reakció is.