A hidrogén kilégzési teszt laktóz, laktulóz, fruktóz érzékenység, valamint kontaminált vékonybél szindróma (SIBO) kimutatására alkalmas. A tünetek betegségekként különbözőek, de az intoleranciákra és a kontaminált vékonybél szindrómára is általánosan jellemzőek a puffadás, felfúvódás és a hasi görcsök érzése. A SIBO-nál tünetként jelenhet még meg a B-12 hiány és a csontritkulás. Mindenképpen orvosi kezelés javasolt!
A hidrogén kilégzési tesztnek az alapját a tápcsatornában nem megfelelően felszívódott szénhidrátok képzik, melyek baktériumok általi lebontása során hidrogén keletkezik. A gáz egy része bekerül a vérkeringésbe, majd a tüdőbe, onnan pedig a kilélegzett levegőbe. A mérőműszer a normális mennyiséghez képest megnövekedett hidrogén koncentrációt detektálja a kifújt levegőben.
A művelet során tesztoldatot itatunk a pácienssel, mely oldott laktózt, laktulózt, vagy fruktózt tartalmaz. Ennek elfogyasztását megelőzően és azt követően 20 percenként vizsgáljuk a páciens lélegzetének hidrogén tartalmát. A teljes vizsgálati időtartam 120-180 perc.
A vizsgálat elemzése alkalmával összehasonlítjuk az első mérést (alap érték) az azt követő eredményekkel, emellett figyeljük, hogy mutat-e a beteg laktóz- vagy fruktózérzékenységre jellemző tünetek. Ilyen tünet lehet például a hányinger, görcsös hasi fájdalom, puffadás és a hasmenés. A kapott értékek alapján többféle betegségre fény derülhet, mint például laktóz érzékenységre, kontaminált vékonybél szindrómára (SIBO), illetve a fruktóz felszívódási zavarára is.
Egy vizsgálat alkalmával csak egyfajta teszt végezhető el!
A laktózzal végzett hidrogén kilégzési vizsgálat alkalmas a laktózérzékenység kimutatására. A laktóz (tejcukor) egy diszacharid, melynek szervezetben történő lebontásához laktáz enzimre van szükség, mely a vékonybél falának hámsejtjeiben termelődik. Enzim hiányában a laktóz nem bomlik le, így felszívódni sem tud. Továbbhaladva a vastagbél irányába, a laktózt végül baktériumok bontják le, aminek következtében nagyobb mennyiségű hidrogén szabadul fel, kerül be a véráramba, majd a tüdőbe, ahol a léghólyagocskák falán átdiffundálva kerül be a kilélegzett levegőbe, amit a műszer érzékel.
A laktulóz egy diszacharid, amit normális esetben csak a vastagbélben lévő bélbaktériumok bontanak tejsav, metán és hidrogén képződése közben.
A kontaminált vékonybél szindróma (SIBO) esetében a vékonybélben kórosan megnövekszik a vastagbélből származó bélbaktériumok száma, így a laktulóz bontása időben hamarabb megkezdedődik,mint normális bélműködésnél. A normális tranzitidő (a laktulóz vékonybélen történő áthaladási ideje) nagyjából 120 perc. Ha a vékonybélben vastagbél típusú baktériumok szaporodnak el, a tranzitidő megrövidül. Ennek következményeként hasi puffadást és fájdalmat, hasmenést, székrekedést illetve korai teltségérzetet tapasztalhatunk.
A fruktózzal végzett hidrogén kilégzési vizsgálat segítségével kimutatható a fruktóz felszívódási zavara (fruktóz malabsorptio). Ez esetben a gyümölcscukor emésztetlen formában kerül a vastagbélbe, ahol erjedés következtében fokozott gáztermelődés alakul ki. A tünetek ilyenkor hasi puffadás, hasmenés és görcsök lehetnek.
A hidrogén kilégzési teszt eredményét bizonyos gyógyszerek szedése befolyásolhatja:
Egy nappal a vizsgálat előtt kerülni kell bizonyos ételek, italok fogyasztását:
A vizsgálatra éhgyomorra kell érkezni!
Fogat mosni, dohányozni a vizsgálat előtt 12 órával lehet utoljára, de a teszt előtt 6 órával enni, inni, gyógyszert bevenni tilos. A kivizsgálás előtt a száj csapvízzel történő kiöblítése engedélyezett, de lenyelni szigorúan tilos.
A hidrogén kilégzési teszt betegtájékoztatóját itt találja.
Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt:
Téma szakértői
A gyermekkori ételallergia jól kezelhető és az allergének mellőzésével a tünetektől sem kell tartani. Mégis felvetődhet a kérdés, hogy meddig szükséges a szigorúbb étrendi szabályokat betartani, és milyen gyakran kell ellenőrizni az allergia meglétét. Dr. Hidvégi Edit, az Allergiaközpont gasztroeneterológus szakembere válaszolt a kérdésekre.
Az ételallergia igen változatos tüneteket okozhat, akár már egy minimális mennyiségű allergént tartalmazó étel vagy ital elfogyasztását követően is. Dr. Hidvégi Edit, az Allergiaközpont gyermek- és felnőtt gasztroenterológus, tüdőgyógyász szakembere arra hívja fel az érintettek figyelmét, hogy a reakciók súlyossága számos tényezőtől függ, és az enyhébb tünetek sem jelentenek garanciát arra, hogy a későbbiekben nem alakulhat ki súlyosabb reakció is.