Fruktóz intolerancia, malabszorpció

Fruktóz intolerancia, malabszorpció

Módosítva: 2023.11.14 11:38

A fruktóz malabszorpció a fruktóz (gyümölcscukor) felszívódásának zavara, melynek következtében a fruktóz félig emésztetlen formában jut a vastagbélbe, ahol erjedni kezd. Az erjedés fokozott gázképződéssel jár együtt; ez okozza a hasi diszkomfortérzés, görcsöket, puffadást és hasmenést

A fruktóz malabszorpció nem keverendő össze az örökletes, veleszületett fruktózintoleranciával, melyet a fruktóz lebontásához szükséges enzim (fruktóz-1-foszfát-aldoláz) hiánya okoz, és súlyos tünetekkel jár. A tünetek már csecsemőkorban, a hozzátáplálás megkezdésekor jelentkeznek. Hosszútávon maradandó szervi károsodást, fejlődésbeli elmaradás is okozhat, ha nem kezelik megfelelően.

A fruktóz malabszorpció okai

A fruktóz-felszívódási zavar kialakulásának oka lehet a fruktóz felszívódását segítő fehérje (GLUT-5) hibás működése, mely következtében a fruktóz félig emésztetlen formában jut a vastagbélbe, ahol erjedni kezd. Az erjedés fokozott gázképződéssel jár együtt; ez okozza a hasi diszkomfortérzés, görcsöket, puffadást és hasmenést. A fruktóz-felszívódási zavar hátterében a szacharáz enzim hiánya is állhat, mely a fruktózintoleranciához hasonlóan élethosszig tartó diétát igényel.

Kapcsolódó cikkünk

Ételallergia vizsgálat negatív – nem vagyok cöliákiás?

Nagyon gyakori félreértés, melyre sok esetben csak a feleslegesen elvégzett vizsgálatok után derül fény. A cöliákia, lisztérzékenység vagy gluténérzékenység néven ismert autoimmun betegség nem ételallergia, ezért allergia teszttel nem mutatható ki. Arról, hogy mit tegyünk, ha arra gyanakszunk, hogy a glutén fogyasztása okozza a panaszainkat.

A fruktóz malabszorpció tünetei

-    rossz közérzet, gyengeség
-    fejfájás, fontézékenység
-    hasi fájdalom, teltségérzet
-    puffadás, görcs
-    laza széklet, hasmenés

A tünetek gyakan irritábilis bél szindrómaként (IBS) értékelik, melyről itt olvashat bővebben.

A fruktóz malabszorpció vizsgálata

Kimutatására a már korábban említett hidrogén-kilégzési teszt alkalmas: fruktóz tartalmú oldat (75 gramm fruktóz 300ml vízben feloldva) elfogyasztása után a kilélegzett levegőben mérik a hidrogén-koncentráció növekedését.

Ételallergia vizsgálat első és legfontosabb lépése a szakorvosi konzilium. Fontos, hogy a szakorvos részletesen átbeszélje a beteggel a tüneteket, azok kialakulásának körülményeit, ismétlődését, fajtáját, súlyosságát, lefolyását. Ez a beszélgetés alapvetően meghatározza, hogy melyik irányban érdemes a problémát kutatni. Bővebben erről itt olvashat: 

Ételintolerancia vizsgálata egyrészt terheléses vizsgálatból - enzimhiány esetében, másrészt vérvizsgálatból - immunmodulált intolerancia - áll. Bővebben erről itt olvashat: 

A fruktóz malabszorpció és fruktózintolerancia kezelése

A veleszületett fruktózintolerancia nem gyógyítható, de szigorú fruktózmentes diétával teljes értékű élet biztosítható. Kiegészítésként, akut rohamok kialakulása esetén intravénás glükóz adásával, enyhébb esetben szőlőcukor fogyasztásával rendezhetők a tünetek.

Fruktóz-felszívódási zavar (malabszorpció) abban különbözik leginkább a genetikai betegségtől, hogy hogy ez esetben egyéni tolerancia függvényében fogyaszthatók fruktóztartalmú élelmiszerek. Fruktóz-malabszorpció esetén a megengedett gyümölcscukor-bevitel 0 és 50 gramm között alakul.

50 gramm felett egészséges embernél is emésztési problémákat okozhat a túlzott fruktózfogyasztás.

Kezelésében szóba jön még egy xilóz-izomeráz tartalmú készítmény, mely a vékonybélben segít a fruktózt glükózzá alakítani. A fruktózszegény étrendet emellett is tartani kell, de a készítmény megkönnyíti a diétázás.

Online Bejelentkezés

Dr. Sárdi Krisztina

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Mi a fruktóz?

Más néven gyümölcscukor, kémiai szerkezetét tekintve egyszerű szénhidrát (cukorféleség). Természetes formában gyümölcsökben, mézben, zöldségekben található meg. Főként a diétás, diabetikus élelmiszerekben szintetikusan előállított formájával találkozhatunk. Fontos kiemelni, hogy az étkezési cukor (nádcukor vagy répacukor), azaz a szacharóz is tartalmaz fruktózt – glükóz (szőlőcukor) és fruktóz keveréke, továbbá az inulin is főként fruktózból épül fel.
Édesítésre szőlőcukor (glükóz), rizsszirup, maltodextrin, stevia, mesterséges édesítőszer használható (aszpartám, szacharin, ciklamát, acelszulfám-K).

Több megfigyelés van arra vonatkozóan, hogy a xilit és az eritrit (illetve egyéb cukoralkoholok) lassítják a fruktóz felszívódását, fokozva ezáltal a tüneteket. Mindig az egyéni tolerancia függvényében fogyassza!

 

KÖZEPES, MAGAS FRUKTÓZTARTALMÚ ÉLELMISZEREK

MAGAS SZACHARÓZTARTALMÚ ÉLELMISZEREK

MAGAS INULINTARTALMÚ ÉLELMISZEREK

gabonaipari

termékek

fruktózzal édesített készítmények

teljes kiőrlésű

cukrozott, édes pékáruk, péksütemények

kekszek, nápolyik, müzlik, ízesített gabonapelyhek

 

tej, tejtermékek, növényi tejek

fruktózzal édesített készítmények

cukrozott, ízesített tej, tejtermékek

tejdesszertek

sűrített tej

tejpor

ízesített növényi tejek

 

zöldségek, zöldségkészítmények

sárgarépa, hagymafélék, vörös és fehér káposzta, karalábé, sütőtök, édesburgonya, articsóka, paradicsom, paradicsomsűrítmény

cékla, torma, petrezselyemgyökér, szója

csicsóka, cikória, fokhagyma, jamszgyökér, articsóka

gyümölcsök, gyümölcs-készítmények

alma, birsalma, körte, banán, áfonya, cseresznye, meggy, görögdinnye, narancs, mandarin, szőlő, gránátalma, ananász, füge, aszalt gyümölcsök, lekvárok, befőttek (diabetikus készítmények is), sűrítmények

kókusz és termékei

(pl. kókuszreszelék, kókuszliszt)

lekvárok

 

italok

gyümölcslevek, smoothiek, zöldséglevek

édesített italok, üdítők, szörpök, gyümölcsteák

kóla, energiaital

alkohol: édes likőrök, borok, koktélok, vermutok

 

egyéb

 

 

 

 

nádcukor, répacukor, méz, invertcukor, gabona- és gyümölcsszirupok (pl. kukorica-, agavé-, datolyaszirup, almacukor), fruktóz

diabetikus (fruktózzal készült) termékek

fagylalt, jégkrém, marcipán, fondant, sütemények

bolti ételízesítők, húsleveskocka

mustár, ketchup, ízesítő szószok (pl. BBQ-, szójaszósz)

salátaöntetek

cukrozott kakaópor, csokoládék

gyermekláncfű, agávé, csicsókasűrítmény, csicsókából készült édesítő

 

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Téma szakértője

Hírek

Milyen gyakran kell tesztelni az ételallergiás gyermeket?

Milyen gyakran kell tesztelni az ételallergiás gyermeket?

A gyermekkori ételallergia jól kezelhető és az allergének mellőzésével a tünetektől sem kell tartani. Mégis felvetődhet a kérdés, hogy meddig szükséges a szigorúbb étrendi szabályokat betartani, és milyen gyakran kell ellenőrizni az allergia meglétét. Dr. Hidvégi Edit, az Allergiaközpont gasztroeneterológus szakembere válaszolt a kérdésekre.

További részletek
Damoklész kardja – avagy tartaniuk kell-e tüneteik súlyosbodásától az ételallergiásoknak? 

Damoklész kardja – avagy tartaniuk kell-e tüneteik súlyosbodásától az ételallergiásoknak? 

Az ételallergia igen változatos tüneteket okozhat, akár már egy minimális mennyiségű allergént tartalmazó étel vagy ital elfogyasztását követően is. Dr. Hidvégi Edit, az Allergiaközpont gyermek- és felnőtt gasztroenterológus, tüdőgyógyász szakembere arra hívja fel az érintettek figyelmét, hogy a reakciók súlyossága számos tényezőtől függ, és az enyhébb tünetek sem jelentenek garanciát arra, hogy a későbbiekben nem alakulhat ki súlyosabb reakció is.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK