A fruktóz malabszorpció a fruktóz (gyümölcscukor) felszívódásának zavara, melynek következtében a fruktóz félig emésztetlen formában jut a vastagbélbe, ahol erjedni kezd. Az erjedés fokozott gázképződéssel jár együtt; ez okozza a hasi diszkomfortérzés, görcsöket, puffadást és hasmenést
A fruktóz malabszorpció nem keverendő össze az örökletes, veleszületett fruktózintoleranciával, melyet a fruktóz lebontásához szükséges enzim (fruktóz-1-foszfát-aldoláz) hiánya okoz, és súlyos tünetekkel jár. A tünetek már csecsemőkorban, a hozzátáplálás megkezdésekor jelentkeznek. Hosszútávon maradandó szervi károsodást, fejlődésbeli elmaradás is okozhat, ha nem kezelik megfelelően.
A fruktóz-felszívódási zavar kialakulásának oka lehet a fruktóz felszívódását segítő fehérje (GLUT-5) hibás működése, mely következtében a fruktóz félig emésztetlen formában jut a vastagbélbe, ahol erjedni kezd. Az erjedés fokozott gázképződéssel jár együtt; ez okozza a hasi diszkomfortérzés, görcsöket, puffadást és hasmenést. A fruktóz-felszívódási zavar hátterében a szacharáz enzim hiánya is állhat, mely a fruktózintoleranciához hasonlóan élethosszig tartó diétát igényel.
Nagyon gyakori félreértés, melyre sok esetben csak a feleslegesen elvégzett vizsgálatok után derül fény. A cöliákia, lisztérzékenység vagy gluténérzékenység néven ismert autoimmun betegség nem ételallergia, ezért allergia teszttel nem mutatható ki. Arról, hogy mit tegyünk, ha arra gyanakszunk, hogy a glutén fogyasztása okozza a panaszainkat.Kapcsolódó cikkünk
Ételallergia vizsgálat negatív – nem vagyok cöliákiás?
- rossz közérzet, gyengeség
- fejfájás, fontézékenység
- hasi fájdalom, teltségérzet
- puffadás, görcs
- laza széklet, hasmenés
A tünetek gyakan irritábilis bél szindrómaként (IBS) értékelik, melyről itt olvashat bővebben.
Kimutatására a már korábban említett hidrogén-kilégzési teszt alkalmas: fruktóz tartalmú oldat (75 gramm fruktóz 300ml vízben feloldva) elfogyasztása után a kilélegzett levegőben mérik a hidrogén-koncentráció növekedését.
Ételallergia vizsgálat első és legfontosabb lépése a szakorvosi konzilium. Fontos, hogy a szakorvos részletesen átbeszélje a beteggel a tüneteket, azok kialakulásának körülményeit, ismétlődését, fajtáját, súlyosságát, lefolyását. Ez a beszélgetés alapvetően meghatározza, hogy melyik irányban érdemes a problémát kutatni. Bővebben erről itt olvashat:
Ételintolerancia vizsgálata egyrészt terheléses vizsgálatból - enzimhiány esetében, másrészt vérvizsgálatból - immunmodulált intolerancia - áll. Bővebben erről itt olvashat:
A veleszületett fruktózintolerancia nem gyógyítható, de szigorú fruktózmentes diétával teljes értékű élet biztosítható. Kiegészítésként, akut rohamok kialakulása esetén intravénás glükóz adásával, enyhébb esetben szőlőcukor fogyasztásával rendezhetők a tünetek.
Fruktóz-felszívódási zavar (malabszorpció) abban különbözik leginkább a genetikai betegségtől, hogy hogy ez esetben egyéni tolerancia függvényében fogyaszthatók fruktóztartalmú élelmiszerek. Fruktóz-malabszorpció esetén a megengedett gyümölcscukor-bevitel 0 és 50 gramm között alakul.
50 gramm felett egészséges embernél is emésztési problémákat okozhat a túlzott fruktózfogyasztás.
Kezelésében szóba jön még egy xilóz-izomeráz tartalmú készítmény, mely a vékonybélben segít a fruktózt glükózzá alakítani. A fruktózszegény étrendet emellett is tartani kell, de a készítmény megkönnyíti a diétázás.
Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16
Más néven gyümölcscukor, kémiai szerkezetét tekintve egyszerű szénhidrát (cukorféleség). Természetes formában gyümölcsökben, mézben, zöldségekben található meg. Főként a diétás, diabetikus élelmiszerekben szintetikusan előállított formájával találkozhatunk. Fontos kiemelni, hogy az étkezési cukor (nádcukor vagy répacukor), azaz a szacharóz is tartalmaz fruktózt – glükóz (szőlőcukor) és fruktóz keveréke, továbbá az inulin is főként fruktózból épül fel.
Édesítésre szőlőcukor (glükóz), rizsszirup, maltodextrin, stevia, mesterséges édesítőszer használható (aszpartám, szacharin, ciklamát, acelszulfám-K).
Több megfigyelés van arra vonatkozóan, hogy a xilit és az eritrit (illetve egyéb cukoralkoholok) lassítják a fruktóz felszívódását, fokozva ezáltal a tüneteket. Mindig az egyéni tolerancia függvényében fogyassza!
|
KÖZEPES, MAGAS FRUKTÓZTARTALMÚ ÉLELMISZEREK |
MAGAS SZACHARÓZTARTALMÚ ÉLELMISZEREK |
MAGAS INULINTARTALMÚ ÉLELMISZEREK |
gabonaiparitermékek |
fruktózzal édesített készítmények teljes kiőrlésű |
cukrozott, édes pékáruk, péksütemények kekszek, nápolyik, müzlik, ízesített gabonapelyhek |
|
tej, tejtermékek, növényi tejek |
fruktózzal édesített készítmények |
cukrozott, ízesített tej, tejtermékek tejdesszertek sűrített tej tejpor ízesített növényi tejek |
|
zöldségek, zöldségkészítmények |
sárgarépa, hagymafélék, vörös és fehér káposzta, karalábé, sütőtök, édesburgonya, articsóka, paradicsom, paradicsomsűrítmény |
cékla, torma, petrezselyemgyökér, szója |
csicsóka, cikória, fokhagyma, jamszgyökér, articsóka |
gyümölcsök, gyümölcs-készítmények |
alma, birsalma, körte, banán, áfonya, cseresznye, meggy, görögdinnye, narancs, mandarin, szőlő, gránátalma, ananász, füge, aszalt gyümölcsök, lekvárok, befőttek (diabetikus készítmények is), sűrítmények |
kókusz és termékei (pl. kókuszreszelék, kókuszliszt) lekvárok |
|
italok |
gyümölcslevek, smoothiek, zöldséglevek édesített italok, üdítők, szörpök, gyümölcsteák kóla, energiaital alkohol: édes likőrök, borok, koktélok, vermutok |
|
|
egyéb
|
nádcukor, répacukor, méz, invertcukor, gabona- és gyümölcsszirupok (pl. kukorica-, agavé-, datolyaszirup, almacukor), fruktóz diabetikus (fruktózzal készült) termékek fagylalt, jégkrém, marcipán, fondant, sütemények bolti ételízesítők, húsleveskocka mustár, ketchup, ízesítő szószok (pl. BBQ-, szójaszósz) salátaöntetek cukrozott kakaópor, csokoládék |
gyermekláncfű, agávé, csicsókasűrítmény, csicsókából készült édesítő |
Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!
Vélemények dr.Sárdi Krisztináról>>> Rendelés típusa: Téma szakértője
Dr. Sárdi Krisztina
A gyermekkori ételallergia jól kezelhető és az allergének mellőzésével a tünetektől sem kell tartani. Mégis felvetődhet a kérdés, hogy meddig szükséges a szigorúbb étrendi szabályokat betartani, és milyen gyakran kell ellenőrizni az allergia meglétét. Dr. Hidvégi Edit, az Allergiaközpont gasztroeneterológus szakembere válaszolt a kérdésekre.
Az ételallergia igen változatos tüneteket okozhat, akár már egy minimális mennyiségű allergént tartalmazó étel vagy ital elfogyasztását követően is. Dr. Hidvégi Edit, az Allergiaközpont gyermek- és felnőtt gasztroenterológus, tüdőgyógyász szakembere arra hívja fel az érintettek figyelmét, hogy a reakciók súlyossága számos tényezőtől függ, és az enyhébb tünetek sem jelentenek garanciát arra, hogy a későbbiekben nem alakulhat ki súlyosabb reakció is.