Ételallergia vizsgálata

Ételallergia vizsgálata

Módosítva: 2023.11.08 14:07

Ételallergia vizsgálat első és legfontosabb lépése a szakorvosi konzilium. Fontos, hogy a szakorvos részletesen átbeszélje a beteggel a tüneteket, azok kialakulásának körülményeit, ismétlődését, fajtáját, súlyosságát, lefolyását. Ez a beszélgetés alapvetően meghatározza, hogy melyik irányban érdemes a problémát kutatni:

 

• ételallergia - mely ételek?
• étel intolerancia,
• autoimmun betegség,
• hisztamin intolerancia,
• más betegségek.

Allergén csoportok - a teljesség igénye nélkül:

  • gabonák • gliadin (lisztérzékenség-cöliákia) • húsok • tej, tojás • gyümölcsök • zöldségek • fűszerek • tengeri élőlények • tartósító szerek • színezékek • egyéb adalékok.

 

Az Budai AllergiaKözpontban elérhető mindenféle étel allergia vizsgálat. Több száz allergénnel. IgE és IgG mediálta allergiák. A gyanús ételek tesztelése négyféleképpen történhet:

1. Vérvétellel

Vérvételes ételallergia vizsgálat során meghatározzuk az adott élelmiszer ellen a szervezetben jelenlevő ellenanyag IgE (IgG) szintjét - ha magas, az allergia gyanú megerősödik, ha alacsony, a gyanú gyengül.

Intézményünkben az alábbi komplex vizsgálatok is elérhetőek:

2. Alkaros bőrteszttel (Prick teszt)

Prick teszt során összehozzuk a szervezetet a kérdéses étellel, ha reagál rá, akkor a gyanú megerősödik, ha nem reagál, akkor a gyanú gyengül

3. Terheléses vizsgálattal

Terheléses vizsgálat során étkezéssel hozzuk össze a szervezetet a kérdéses étellel (ez több órás vizsgálat, és akkor jön számításba, ha a gyanús ételből nem rendelkezünk laboratóriumi kivonattal)

4. Kihagyásos vizsgálattal

Kihagyatjuk a kérdéses élelmiszert az étkezésből - ha a tünetek enyhülnek, megszűnnek, a gyanú megerősödik

Az ételallergia vizsgálatot mindig szakszerűen kell végezni! Nagyon fontos, hogy az ételallergia kezelése a kérdéses étel elhagyásából áll! Márpedig a változatos étrendből csak azt az ételt szabad kihagyni, amit feltétlenül szükséges! Azt viszont mindenképpen.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Téma szakértője

Hírek

Viszlát, müzliszelet! Ezért lett tiltólistás több allergén is a menzán

Viszlát, müzliszelet! Ezért lett tiltólistás több allergén is a menzán

2025 februárjától kizárólag olyan ételek készülhetnek a közétkeztetésben, amelyeknél nem használtak diót, mogyorót vagy a szezámmagot. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyásza, allergológusa foglalta össze az anafilaktogén allergénekkel kapcsolatos tudnivalókat, és mutatott rá annak jelentőségére, hogy a közoktatási intézmények menzáján többé nem kell tartani a véletlen diétahiba okozta akár életveszélyes következményétől.

További részletek
Az allergénspecifikus immunterápiával megálljt parancsolhatunk az asztmának is

Az allergénspecifikus immunterápiával megálljt parancsolhatunk az asztmának is

Az allergénspecifikus immunterápia jelentős mértékben csökkentheti az allergiás betegségben szenvedő gyermekek tüneteit és javíthatja életminőségüket. Bizonyítottnak vehető az is, hogy az immunrendszer tisztított allergénkivonatokkal történő „edzése” megelőzheti a szénanátha asztmává alakulását – mondja dr. Mezei Györgyi, az Allergiaközpont gyermektüdőgyógyásza, allergológus és klinikai immunológus szakembere, aki szerint a személyre szabott allergénspecifikus immunterápia forradalmasíthatja az allergiás gyermekek kezelését is.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK