Ételallergia

Ételallergia

Módosítva: 2024.02.15 14:32

Az ételallergia hátterében az immunrendszer kóros válasza. Akkor fordul elő, ha az immunrendszer téves módon veszélyesnek ismer fel valamely étel összetevőt - legtöbbször fehérjét -, és beindítja a védekezési reakciót ellene. Az allergia tüneteit akkor látjuk, amikor a védekező ellenanyagok harcra kelnek a veszélyesnek vélt összetevővel szemben.

Ételallergia tünetei

Ételallergia okai

Ételallergia vizsgálata

Ételallergia gyerekkorban

Allergiavizsgálatról bővebben

Az ételallergia hazánkban a felnőttek kb. 1%-át, a gyermekek 7%-át érinti. A gyermekek ételallergiája sokszor felnőtkorra visszahúzódik. Sokszor családon belüli hamozódást mutat, ami az öröklõdési lehetõséget veti fel.

A leggyakoribb allergiát okozó ételek felnőtteknél: tojás, kagyló, halak, mogyoró. Gyermekeknél, a külföldi szakirodalom szerint, a leggyakoribb allergének a tej, a szója, tojás, halfélék és tenger gyümölcsei, és az olajos magvak, .

Ételallergia tünetei

Az ételallergia tünetei nem mindig a tápcsatornához kötődnek. Gyakran látunk a bélrendszertől távoli, az ételallergiához első látásre nehezen köthető tüneteket. Olyan tüneteket, melyek más betegségekre is jellemzőek lehetnek. Éppen ezért fontos, hogy az ételallergia diagnózisát szakorvos állítsa fel.

Ételallergia során lezajló immunválasz eredménye az allergiás tünetek megjelenése. A tünetek
fajtája attól függ, hol szabadul fel nagyobb mennyiségű hisztamin a szervezetben. A hisztamin az allergiás reakciók során felszabaduló anyag, amely felelős a tünetek kialakulásáért, például a duzzanatért, viszketésért.

Az ételallergia lehetséges tünetei:

  • Orr-garat részen megjelenő tünetek: orrviszketés, orrdugulás, orrfolyás, garatviszketés, gégeödéma.

  • Bőrtünetek: csalákiütés, ekcéma.

  • Gyomor-bélrendszerben megjelenő tünetek: hasi fájdalom, hasi görcsök, hasmenés, hányás is jelentkezhet.

  • Egész szervezetet érintő: ilyen tünet például az anafilaxia, az anafilaxiás sokk.

Sokszor azonban a tünetek komplexen jelentkeznek, egyszerre több szervben is.

Az ételallergia tünetei az igen enyhétől a súlyosig terjedhetnek. A tüneteket kiváltó ételmennyiség egyénenként változó lehet.

Online Bejelentkezés

Dr. Sárdi Krisztina

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

A leggyakoribb ételallergia tünetek:

  • csalánkiütés

  • hányinger

  • gyomorfájdalom

  • hasmenés

  • bőrviszketés

  • nehézlégzés

  • mellkasi fájdalom

  • légutak duzzanata

  • anafilaxia

Ételallergia okai

Az ételallergia oka az étel valamely összetevőjével - legtöbbször fehérje - szemben kialakuló immunrendszeri érzékenység. Előfordulásához a tüneteket megelőzően legalább egyszer már találkoznia kellett a szervezetnek a kérdéses kémiai anyaggal.

Immunválasz az ételallergia okára

Legelső alkalommal, amikor az ember elfogyasztja a problémát okozó anyagot, a szervezet veszélyesként ismeri fel. A veszély-helyzet aktiválja az immunrendszert, mely eredménye többek között IgE ellenanyag termelése. Amennyiben az ételt újra elfogyasztjuk, az nagy mennyiségű, előre legyártott IgE ellenanyagokat és más kémiai vegyületeket (pl. hisztamin) szabadít fel. A szervezet reakciójának a célja eliminálni a veszélyesként felismert anyagot a szervezetből. A felszabadult hisztamin tüneteket okozhat a bélrendszerben, a légzőrendszerben, a bőrön és a szív-érrendszerben.

Legagyakoribb ételallergiát okozó ételek

  • tejfehérje (kazein)

  • tojás

  • mogyoró

  • szója

  • dió

  • kagyló

  • eper

Az ételallergia tünetei igencsak hasonlóak mind a cöliákia, mind a hisztamin intolerancia és akár az étel intolerancia esetében is, ám ezek nem keverendőek össze. Mindegyik más-más terápiát igényel.

Ételallergia vizsgálat

Az Budai AllergiaKözpontban elérhető mindenféle étel allergia vizsgálat. Több száz allergénnel. IgE és IgG mediálta allergiák.

Allergén csoportok - a teljesség igénye nélkül:

  • gabonák

  • gliadin (lisztérzékenség-cöliákia)

  • húsok

  • tej, tojás

  • gyümölcsök

  • zöldségek

  • fűszerek

  • tengeri élőlények

  • tartósító szerek

  • színezékek

  • egyéb adalékok

Ételallergia vizsgálat során a gyanús ételek tesztelése a következő lépés.

 

Ételallergia jellemző diagnsztikai eljárásai:

  • Vérvétel: a vérvételes ételallergia vizsgálat során meghatározzák az adott élelmiszer ellen a szervezetben jelenlevő ellenanyag IgE (IgG) szintjét - ha magas, az allergia gyanú megerősödik, ha alacsony, a gyanú gyengül. 

  • Alkaros bőrteszttel - Prick teszt. A Prick teszt során összehozzák a szervezetet a kérdéses étellel, ha reagál rá, akkor a gyanú megerősödik, ha nem reagál, akkor a gyanú gyengül

  • Terheléses vizsgálat: a terheléses vizsgálat során a szervezetet a kérdéses étellel "terhelik", majd megfigyelik a tüneteket. (ez több órás vzsgálat, és akkor jön számításba, ha a gyanús ételből nem rendelkezünk laboratóriumi kivonattal)

  • Kihagyásos vizsgálat: Kihagyatják a kérdéses élelmiszert az étkezésből - ha a tünetek enyhülnek, megszűnnek, a gyanú megerősödik

Az ételallergia vizsgálatot mindig szakszerűen kell végezni! Nagyon fontos, hogy az ételallergia kezelése a kérdéses étel elhagyásából áll! Márpedig a változatos étrendből csak azt az ételt szabad kihagyni, amit feltétlenül szükséges! Azt viszont mindenképpen.

Ételallergia kezelése

Az ételallergia kezelése a panaszt okozó étel elhagyásából áll. Sajnos ebben az allergiában nem ismert olyan gyógyszer, mely az allergiát okozó élelmiszer további fogyasztását lehetővé tenné.

Az ételallergia kezelésénél éppen ezért nagyon fontos a pontos kivizsgálás. Az ételallergia kezelését jelentő elhagyás csak azt az ételt érintheti, ami valóban tüneteket okoz!

Ételallergia gyerekkorban

Gyermekeknél a legismertebb allergének a tej, tojás, szója, hal, eper és mogyoró, de szinte nincs olyan táplálék, amire allergiát nem írtak volna még le. Gyermekkorban az ételallergia 1-2 éves kor körül jelentkezhet először. Az esetek többségében a gyermekkori ételallergia felnőtt korra visszahúzódik.

Kapcsolódó cikkünk

A felfúvódás, túlzott gázképződés gyakori okai

A gázok képződése az egészséges bélrendszer működésének természetes velejárója. A gyakori felfúvódás és túlzott gázképződés azonban már nemcsak kellemetlen, hanem komoly problémákat is jelezhet. Dr. Sárdi Krisztinát, a Budai Allergiaközpont gasztroenterológusát a leggyakoribb kiváltó okokról kérdeztük.

Az ételallergia gyakorisága felnőtt korban 1,5-2 % körülire tehető, gyermekkorban –különösen csecsemőkorban– ez ennél jóval magasabb, elérheti akár a 6-7 %-ot is.

Az ételallergiák tünetei a  gyermekeknél véres széklet, testszerte száraz, ekcémás bőr formájában jelentkezhet. Allergiás reakció lehet a hányás, hasmenés, haspuffadás, csalánkiütés és orrfolyás is. A csecsemőkori krónikus középfülgyulladások okozója is lehet táplálékallergia.

Az ételallergia megelőzésében a megfelelő táplálásnak kiemelt szerepe van. A fejlődő bélrendszer kezdetekben sokkal több nagy molekulájú - így problémát okozó- fehérje részeket is átenged a falán a véráramba. Olyanokat is, melyeket felnőttkorban lebont, megemészt. A gyermekek helyes táplálása a tudománynak is egy folyamatosan változó szelete. Jelen álláspont szerint a hozzátáplálás fél éves kortól engedett.

A gyermekkori ételallergiák nem tévesztendőek össze a sokkal gyakoribb étel intoleranciával! Ez utóbbiak között szerepel pl a laktóz érzékenység. Hasonlóan nem keverendő össze az autoimmun betegségekkel, mint pl. a lisztérzékenység.

Sokszor a bőrön lévő kiütéseket is ételallergiának róják fel, noha "csak" kontakt ekcémáról, esetleg atópiás dermatitisről van szó.

A gyermekkori ételallergia vizsgálata éppen ezért nagy körültekintést, nagy szakmai tapasztalatot igényel!

Allergiavizsgálatról bővebben

Ételallergia vizsgálat első és legfontosabb lépése a szakorvosi konzilium. Fontos, hogy a szakorvos részletesen átbeszélje a beteggel a tüneteket, azok kialakulásának körülményeit, ismétlődését, fajtáját, súlyosságát, lefolyását. Ez a beszélgetés alapvetően meghatározza, hogy melyik irányban érdemes a problémát kutatni. Bővebben erről itt olvashat: 

Ételintolerancia vizsgálata egyrészt terheléses vizsgálatból - enzimhiány esetében, másrészt vérvizsgálatból - immunmodulált intolerancia - áll. Bővebben erről itt olvashat: 

Ételintolerancia vizsgálata egyrészt terheléses vizsgálatból - enzimhiány esetében, másrészt vérvizsgálatból - immunmodulált intolerancia - áll.

Bejelentkezés Alex multiplex allergiatesztre és FOX ételintolerancia tesztre, közvetlenül a szolgáltatónál:

Allergytest.hu

+36 30 841 8543

Online bejelentkezés az Allergiaközpont rendeléseire             

Téma szakértője

Hírek

Pollenallergiásként sem kell lemondania a szabadtéri mozgásról

Pollenallergiásként sem kell lemondania a szabadtéri mozgásról

Jógázás a parkban, egy kalandos túra a hegyekben vagy egy regényes vadvízi evezés a barátok körében? A kellemes nyári időjárás és a hívogató természet sajnos nem mindenkinek nyújt gondtalan kikapcsolódást. Dr. Augusztinovicz Monika, az Allergiaközpont fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus szakorvosa szerint bár a pollenallergiások számára az augusztus egyet jelent a parlagfűszezon kezdetével, mégsem kell lemondaniuk kedvenc sport- és szabadidős tevékenységeikről!

További részletek
Mikor kell allergológushoz fordulni a méh- és darázscsípés után?

Mikor kell allergológushoz fordulni a méh- és darázscsípés után?

A méh- és darázscsípések után jelentkező nagy kiterjedésű, hevesen viszkető duzzanatok miatt sokan hiszik azt, hogy allergiásak a hártyásszárnyúak csípésére. Valójában azonban csak nagyon keveseknek van rovarméreg allergiája. Dr. Mezei Györgyit, az Allergiaközpont allergológus és klinikai immunológus, gyermek tüdőgyógyász szakorvosát arról kérdeztük, hogy milyen tünetek esetén kell allergológiai kivizsgálást kérnünk.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK