Az élet során a legelsőként – gyakran az első életévben – jelentkező atópiás kórkép (összefüggése a kisdedkori étel /főleg tejfehérje/ allergiákkal évtizedek óta kutatási téma), ezen bőrallergia gyakran előrejelzője későbbi légúti szenzibilizálódásoknak, allergiáknak, amit a gyermekek gondozása során célszerű megjegyezni.
Az atópiás ekcéma kiváltó oka sajnos igen gyakran ismeretlen marad. Általános, hogy csecsemőkorban a tejallergia jelentkezik ekcéma formájában, azonban ez az összes eset csak kis százaléka.
Az összes eset legalább 80 %-a az első életévben már azonosítható, kis részük felnőttkorig is fennáll (a lokalizáció tipikusan eltér felnőttkorban a kisgyermekkori tünetegyüttestől), még kisebb részük akkor kezdődik. Prevalenciája ekkor országtól, életkortól, társuló allergiás betegségektől, szocioökonómiai státusztól függően akár tízszeres különbséget is mutathat, de a növekvő tendencia, amelynek okai ugyanúgy kérdésesek, mint a többi atópiás hajlamra épülő allergiás kórképnél, egyértelmű.
Budai AllergiaKözpont
Téma szakértői
Korábban a tejfehérje-allergia diagnózisa egyet jelentett a szigorú tejmentes étrenddel. Ma már azonban könnyen elképzelhető, hogy bizonyos vizsgálatok elvégzése után, szakorvosi javaslatra – például hőkezelt formában – az allergiás beteg is bátran beillesztheti étrendjébe a tejet tartalmazó fogásokat. Hogy ez miként lehetséges, és milyen vizsgálat visz közelebb a tejfehérje-allergiánk pontosabb megértéséhez, arról Dr. Hidvégi Editet, az Allergiaközpont gasztroenterológusát kérdeztük, aki közel 30 éve foglalkozik ételallergiás gyermekekkel és felnőttekkel.