Dietetikai tanácsadás elérhető Budapesten az Allergiaközpontban. Dietetikusaink, vagy más néven táplálkozási szakértőink segítenek egy egészséges étrend kialakításában bármilyen ételérzékenység vagy allergia esetén. Különösen nehéz egy étrend összeállítása, ha valakinek gluténmentes, tejmentes, vagy éppen földimogyoró mentes étrendet kell kialakítani, de hisztaminszegény napi menü összeállítása sem megy sok esetben egyik napról a másikra. Dietetikusaink nemcsak azt mondják el, mi az az élelmiszer, amelyet ki kell iktatni az étrendünkből, hanem azt is, ezeket mivel tudjuk helyettesíteni, hogy a szervezet ne szenvedjen hiányt semmilyen tápanyagból, nyomelemből stb.
A dietetikusok a táplálkozástudomány számos területén segíthetik a hozzájuk fordulókat. A táplálékintoleranciák és ételallergiák étrendi kezelése mellett az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás alapelveivel tudják megismertetni a pácienst, illetve minden életkorban releváns információval tudnak szolgálni az egészséget fenntartó táplálkozással kapcsolatban.
A dietetikának jelentős szerepet tulajdonítanak mind az ételintoleranciák, mind az ételallergiák terápiájában, hiszen sokszor az adott allergén kizárása az étrendből az egyedüli tünetmentességet hozó módszer.
Laktózintolerancia fennállása esetén a laktózmentes termékek fogyasztása javasolt a tünetek megszüntetéséhez. Ilyenkor úgynevezett laktózmentes tejtermékek, tejfehérje mentes termékek fogyasztása ajánlott, a hagyományos tejtermékekkel szemben. Abban vannak egyéni eltérések, hogy kinek milyen mennyiségű tejcukor fér bele az étkezésébe. Illetve sok olyan alapanyaggal találkozhatunk, melyekről nem is sejtjük, hogy tejcukrot tartalmaznak pl gyógyszerek, étrend-kiegészítők stb.
A tejfehérje allergia fennállásakor már mindenféle tej és tejtermék fogyasztásának mellőzésére szükség van, illetve ilyen esetekben már más, nyomokban tejszármazékot tartalmazó élelmiszerekre is érdemes odafigyelni. A tejtermékek teljes kizárásánál gondolni kell a kalciumpótlásra is, különös tekintettel gyermekek esetében.
Napjainkban egyre többen követnek speciális étrendet. Ételallergia vagy ételintolerancia is lehet az oka, ha például a tej, tojás vagy gluténtartalmú ételek fogyasztását mellőzni kell. Drégely Anikó, a Budai Allergiaközpont dietetikusa elmondta, hogy a megváltozott étrend miatt a főzés során használt alapanyagokat újakkal kell helyettesíteni, új konyhai praktikákat kell elsajátítani. Az átállást megkönnyíti, ha szakember segítségét kérjük.Kapcsolódó cikkünk
Speciális étrend? Így segít a dietetikus!
Egyéb ételallergiáknál is hasonlóan az allergén kizárására van szükség a tünetek enyhítésének érdekében; amely tápanyagtartalmának helyettesítésére is kínál a dietetikus alternatívákat, legyen az egy szójaallergia, vagy földimogyoró allergia.
Pollenallergiás pácienseknél is indokolt lehet egy dietetikai konzultáción való részvétel, mivel egyes légúti allergiák esetében fennáll a keresztallergia veszélye, amely azt jelenti, hogy az allergiát kiváltó pollen fehérje eleme hasonlít valamely egyéb élelmiszerére, így akár egy hétköznapi fogás is kiválthatja ugyanazokat a tüneteket. A nyírfapollenre allergiásoknál például az almafélék fogyasztása során is megjelenhetnek allergiás tünetek (kaparó érzés a torokban, ajkak duzzanata).
A komplexebb érzékenységek, allergiák esetén is érdemes dietetikus szakmai segítségét igénybe venni, hiszen például egy fruktóz malabszorpció vagy hisztamin intolerancia étrendje igencsak összetett.
A hisztamin intolerancia során a páciens szervezete nem képes kellő mértékben lebontani a hisztamint, így az felhalmozódik a szervezetben, és különféle tüneteket okoz. A hisztamin intolerancia tünetei lehetnek: hasi diszkomfort érzés, hányinger, bőrtünetek, fejfájás, szédülés…stb. A hisztamin szegény diéta során ügyelni kell arra, hogy tartósított élelmiszerek minél kevésbé legyenek az étrendben illetve az érlelt, füstölt, nagyon fűszeres áruk se kerüljenek a tányérra, kerülendő az alkohol, csokoládé. Érdemes még továbbá ép, ütődéstől mentes zöldséget, gyümölcsöt választani. Az otthon készített fogást pedig érdemes 24-48 órán belül elfogyasztani. Továbbá korlátozás már egyéni érzékenység kérdése.
A fruktóz lebontási probléma étrendjében a gyümölcsök, hozzáadott cukor kerülésén van a fő hangsúly. Sok esetben a probléma társul egyéb emésztési gondokkal is, így akár egy időben több allergén kizárása is zsükség lehet.
Elsőként a dietetikus átnézi a szakorvosi leleteket, hogy a páciens pontosan milyen kórképekkel is rendelkezik. Például elkérheti az IgE ételallergia teszt vagy IgG ételintolerancia tesztek eredményeit is. Táplálékallergiák, ételintoleranciák esetén fontos a gyakran fogyasztott élelmiszerek összetevőinek átnézése is, hiszen például egy tejfehérje allergia étrendjébe egyes felvágottak, vagy pékáruk sem beilleszthetők a nyomokban található tejszármazék miatt.
Az egyéni igényekre szabott étrendhez számos szempontot vesz figyelembe a dietetikus:
A dietetikus mindezek figyelembevételével határozza meg a táplálkozásterápiát, a követendő étrendet. Esetenként, kérésre 1-2 hetes étrendet is készít, hogy segítse a páciens mindennapjait.
Az AllergiaKözpont dietetikusai jártasak a különféle ételintoleranciák, ételallergiák étrendi kezelésében, legyen az egy laktózintolerancia, földimogyoró allergia, hisztamin intolerancia, vagy összetett érzékenységek.
Varga Dóra dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember felnőttek diétás tanácsadásával foglalkozik. Specialitásai közé tartoznak az összetett allergiás kórképek, több allergén együttes kizárása az étkezésből. Rendelése elérhető a Mammutban, illetve a Bosnyák téri rendelőben is.
Szabó Lucia dietetikus fő területe a gluténérzékenység, nem cöliákiás gluténérzékenység (NCGS). Ezen a területen dr. Polgár Marianne doktornővel egy kutatásban is részt vesz, hogy tudását egyre inkább mélyítse ezen a területen. Továbbá, a hisztamin intolerancia okozta dietetikai problémákban is segítséget nyújt. Lucia rendelése Budapesten a Mammut II.-ben és a Budai Allergiaközpont érhető el.
Sarnyai Tünde dietetikus fő irányvonala a gyeremkdietetika. Több éves tapaszatalattal rendelkezik a csecsemők, az újszülöttek diétás oktatásában, mind az allergének bevezetése, mind a hozzátáplálás és allergén elkerülő étrend terén.
Drégely Anikó dietetikus elsősorban ételérzékenységgekkel (intoleranciákkal) foglalkozik. Szívesen segít laktózintolerancia esetén, illetve a tej, tojásmentes étkezést követőknek is. Mindemellett gasztroenteorológiai problémák kezelésében is jártas. Anikó rendelése az Allergiközpont Bosnyák téri rendelőjében, és a Mammutban is elérhető.
A dietetikai tanácsadásra érdemes magával hoznia előző szakorvosi leleteit, labor eredményeit is, hogy a dietetikus szakember tájékozódhasson ezekből. Javasolt a tanácsadásra táplálkozási és tüneti naplóval érkezni, hiszen így tudják a dietetikussal együtt kikövetkeztetni, hogy (a már diagnosztizáltakon kívül) mely ételek okoznak tüneteket az étrendben. A naplók összefoglalhatnak akár 1-2 hetet is, de már egy 3 naposból is sok információt lehet kiszűrni.
Az Allergiaközpont, Cukorbetegközpont, Endokrinközpont és a Kardioközpont közös összefogással szeptemberben elindítja, a Hadd egyek jól!- kezdeményezést, melynek keretein belül ingyenes kiscsoportos dietetikai foglalkozást tart az alábbi témakörökben:
Szakértőink segítenek elsajátítani a helyes étkezés alapjait. Támogatást nyújtanak a megfelelő étrend összeállításában. Gyakorlatban mutatják meg, hogy mi mennyi tápanyagot tartalmaz, és hasznos tanácsokkal látnak el, mely kamatozik majd a konyhában is!
A részvétel ingyenes, de bejelentkezéshez kötött!
Tudj meg többet betegségedről és a hozzá kapcsolódó táplálkozásról, foglalj időpontot itt vagy a képre kattintva:
Bejelentkezés dietetikai tanácsadásra
Téma szakértői
A gyermekkori ételallergia jól kezelhető és az allergének mellőzésével a tünetektől sem kell tartani. Mégis felvetődhet a kérdés, hogy meddig szükséges a szigorúbb étrendi szabályokat betartani, és milyen gyakran kell ellenőrizni az allergia meglétét. Dr. Hidvégi Edit, az Allergiaközpont gasztroeneterológus szakembere válaszolt a kérdésekre.
Az ételallergia igen változatos tüneteket okozhat, akár már egy minimális mennyiségű allergént tartalmazó étel vagy ital elfogyasztását követően is. Dr. Hidvégi Edit, az Allergiaközpont gyermek- és felnőtt gasztroenterológus, tüdőgyógyász szakembere arra hívja fel az érintettek figyelmét, hogy a reakciók súlyossága számos tényezőtől függ, és az enyhébb tünetek sem jelentenek garanciát arra, hogy a későbbiekben nem alakulhat ki súlyosabb reakció is.