Fájl neve | Fájl típusa | Fájl mérete |
---|---|---|
Laktózintolerancia diétás tájékoztató | 694 kb | |
Szójaallergia diétás tájékoztató | 575 kb | |
Tejallergia diétás tájékoztató | 697 kb | |
Tojásallergia diétás tájékoztató | 543 kb | |
Hisztaminintolerancia étrendi kezelése | 773 kb | |
Búzaallergiában használható alapanyagok | 369 kb | |
Gluténmentes étrendben használható alapanyagok | 357 kb | |
Tejhelyettesítők összehasonlítása | 3252 kb | |
Gluténmentes lisztek tápanyagtartalma - összehasonlítás | 2107 kb | |
Fruktózfelszívódási zavar diétás tájékoztató | 462 kb | |
Élelmiszerek fruktóztartalma | 265 kb | |
Cöliákia kezelése | 686 kb |
Korábban a tejfehérje-allergia diagnózisa egyet jelentett a szigorú tejmentes étrenddel. Ma már azonban könnyen elképzelhető, hogy bizonyos vizsgálatok elvégzése után, szakorvosi javaslatra – például hőkezelt formában – az allergiás beteg is bátran beillesztheti étrendjébe a tejet tartalmazó fogásokat. Hogy ez miként lehetséges, és milyen vizsgálat visz közelebb a tejfehérje-allergiánk pontosabb megértéséhez, arról Dr. Hidvégi Editet, az Allergiaközpont gasztroenterológusát kérdeztük, aki közel 30 éve foglalkozik ételallergiás gyermekekkel és felnőttekkel.
Rengetegen szenvednek a beltéri allergének (háziporatka, penész, állatszőr) kiváltotta panaszoktól, amelyek állandó irritatív hatásuk miatt jelentős szerepet kapnak az allergia súlyosbodásában és asztmává alakulásában is. A penészgombák általában nem jelentenek egészségügyi kockázatot, ám meglévő asztma esetén súlyosbíthatják panaszainkat – hívja fel a figyelmet dr. Mezei Györgyi, az Allergiaközpont gyermektüdőgyógyász, allergológus szakorvosa.