Fájl neve | Fájl típusa | Fájl mérete |
---|---|---|
Laktózintolerancia diétás tájékoztató | 694 kb | |
Szójaallergia diétás tájékoztató | 575 kb | |
Tejallergia diétás tájékoztató | 697 kb | |
Tojásallergia diétás tájékoztató | 543 kb | |
Hisztaminintolerancia étrendi kezelése | 773 kb | |
Búzaallergiában használható alapanyagok | 369 kb | |
Gluténmentes étrendben használható alapanyagok | 357 kb | |
Tejhelyettesítők összehasonlítása | 3252 kb | |
Gluténmentes lisztek tápanyagtartalma - összehasonlítás | 2107 kb | |
Fruktózfelszívódási zavar diétás tájékoztató | 462 kb | |
Élelmiszerek fruktóztartalma | 265 kb | |
Cöliákia kezelése | 686 kb |
2025 februárjától kizárólag olyan ételek készülhetnek a közétkeztetésben, amelyeknél nem használtak diót, mogyorót vagy a szezámmagot. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyásza, allergológusa foglalta össze az anafilaktogén allergénekkel kapcsolatos tudnivalókat, és mutatott rá annak jelentőségére, hogy a közoktatási intézmények menzáján többé nem kell tartani a véletlen diétahiba okozta akár életveszélyes következményétől.
Az allergénspecifikus immunterápia jelentős mértékben csökkentheti az allergiás betegségben szenvedő gyermekek tüneteit és javíthatja életminőségüket. Bizonyítottnak vehető az is, hogy az immunrendszer tisztított allergénkivonatokkal történő „edzése” megelőzheti a szénanátha asztmává alakulását – mondja dr. Mezei Györgyi, az Allergiaközpont gyermektüdőgyógyásza, allergológus és klinikai immunológus szakembere, aki szerint a személyre szabott allergénspecifikus immunterápia forradalmasíthatja az allergiás gyermekek kezelését is.