Emberek milliói szenvednek élelmiszer intoleranciától. Az IgG-mediált élelmiszer intolerancia tünetei azonban – az azonnali reakciójú IgE-mediált allergiával ellentétben – csak néhány nap késéssel jelennek meg: általános levertség, súlyproblémák, fáradékonyság, fejfájás, szisztémás gyulladások. A specifikus IgG mérésével az immunválaszt kiváltó élelmiszerek gyorsan kizárhatók az étrendből.
Az immunmediált ételintolerancia az elfogyasztott ételek és az immunrendszer egymásra hatásából kialakuló krónikus (elhúzódó) érzékenység bizonyos ételekre. A szervezet "nem tűri" ezen ételek fogyasztását, és kellemetlen tünetekkel tiltakozik ellene.
Az immunmediált ételintolerancia kialakulásakor a tünetek a kiváltó étel elfogyasztása után hosszú idővel - akár napokkal, hetekkel később - jelentkeznek, és súlyosságuk függ az elfogyasztott étel mennyiségétől. A népesség kb. 40%-a szenved tőle.
Az ételallergia a szervezet azonnali, heves reakciója bizonyos élelmiszerekre. Tünetei akár életveszélyesek is lehetnek. Előfordulása sokkal ritkább, a népesség mindössze 1% -át érinti.
Rendszeresen visszatérő, kellemetlen panaszok lehetnek:
álmatlanság,
bőrproblémák,
depresszió,
emésztési zavarok (hasmenés, puffadás, székrekedés),
ízületi gyulladások,
menstruációs problémák,
migrén,
súlyproblémák.
Tünetei látszólag minden ok nélkül jelennek meg. A labor-leletek, orvosi kivizsgálások általában negatív eredménnyel zárulnak.
Amennyiben az ételintolerancia immunmodulált, azon esetben a kimutatása a termelődő IgG ellenanyagok szinjének meghatározásán alapszik. A kérdéses ételekkel szemben a szervezet reakciójának egyik alapja, hogy ellene védekezve ellenanyagot - IgG típusút - termel. Ezen ellananyag szintjének laboratóriumi, vagy gyors tesztes meghatározása információt nyújt arról, hogy mely élelmiszerekkel szemben áll fenn az immunmodulált ételintolerancia.
Az immunmediált ételintolerancia gyógyítása a tüneteket kiváltó étel elhagyásával lehetséges. Ezzel jelentősen enyhülnek, megszűnnek a tünetek.
Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!
Vélemények dr.Sárdi Krisztináról>>> Rendelés típusa: Téma szakértője
Dr. Sárdi Krisztina
Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.
A szokatlanul enyhe februári időjárás miatt a pollenszezon már most elkezdődött. Ha reggelente hátsó garatfali csorgást tapasztal, krákogó köhögésre és torokirritációra ébred, könnyen hiheti azt, hogy allergiás panaszokkal küzd. Pedig elképzelhető, hogy valójában néma refluxa van – tudtuk meg dr. Sárdi Krisztinától, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus szakemberétől, aki azt is elmondta, hogy a célirányos kezeléshez fontos tisztázni a kiváltó okokat.