Mivel pótolja a búzadarát, ha lisztérzékeny?

Mivel pótolja a búzadarát, ha lisztérzékeny?

allergiakozpont.hu Módosítva: 2017.11.17 21:46
A rizsdara a lisztérzékenyek étrendjében is jól használható összetevő, különösen azok számára jó alternatíva, akik a kukoricadara ízét nem kedvelik.

A rizsdara a lisztérzékenyek étrendjében is jól használható összetevő, különösen azok számára jó alternatíva, akik a kukoricadara ízét nem kedvelik.

A rizs 77% százalék keményítő formájában jelenlévő szénhidrátot, 7-8% fehérjét és 1,3 % zsírt tartalmaz, továbbá 0,6%-a ásványi anyagokból és nyomelemekből áll. Főként foszfort, vasat, magnéziumot, cinket tartalmaz. Varga Dóra, a Budai Allergiaközpont dietetikusa elmondta, hogy a rizsdara készítése során a rizsszemeket apró szemcsékké őrlik, így az értékes összetevők nem vesznek el, íze is a megszokottal teljesen megegyező, állagánál fogva viszont sokoldalúan használható.

Hagyományos búzadara helyett főleg 2 alapanyag közül választhatnak a lisztérzékenyek: rizsdara vagy kukoricadara.  A kukoricadara jobban elterjedt, az ára is kedvező, azonban sok gluténérzékeny beteg nem fogyasztja szívesen, jellegzetes kukorica íze miatt.  Számukra lehet jó választás a rizsdara, mely gluténmentes alapanyag, és kiválóan helyettesíti a hagyományos búzadarát. Jól használható tejbegríz, grízes tészta, túrógombóc, esetleg sütemények felhasználásához is, mint a gyümölcsös túrószelet esetében is. A recept érdekessége a hozzáadott útifűmaghéj, mely magas rosttartalmánál fogva kedvezően hat az emésztésre.

Gyümölcsös túrószelet

Hozzávalók:


- 500 g túró
- 175 g natúr joghurt
- 5 db tojás
- 5 evőkanál rizsdara
- 5 evőkanál xilit
- 1 evőkanál útifűmaghéj
- 1 db citrom reszelt héja
- 2 db őszibarack
- 1 fürt szőlő

Elkészítés:


A tojásokat szétválasztjuk, a sárgájához adjuk a xilitet és fehéredésig keverjük. Ezután hozzáadjuk a széttört túrót, rizsdarát, útifűmaghéjat, joghurtot és a citrom reszelt héját. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan a túrós masszához forgatjuk. Végül sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük és a tetején szépen elrendezzük a vékony szeletekre vágott barackot és a szőlőszemeket. 180 fokra előmelegített sütőben 30-40 perc alatt készre sütjük.

 


 

 

Hírek

Melyik allergén ellen mikor kell elkezdeni az immunterápiát?

Melyik allergén ellen mikor kell elkezdeni az immunterápiát?

Szeptemberben még benne járunk a parlagfű szezonban, az allergiások többé-kevésbé szenvednek a tünetektől. Ilyenkor sokakban felmerül a kérdés, hogy lehet-e más, tartósabb megoldást találni, mint a naponta szedendő gyógyszer, az orrcsepp, a szemcsepp használat, a folyamatos zuhanyozás, hajmosás. Idén már késő az allergén immunterápiához, de éppen megfelelő az idő ahhoz, hogy megtervezzük, milyen allergén esetén mikor érdemes belevágni a kezelésbe. Dr. Lukács Anita, az Allergiaközpont – Prima Medica allergológusa, klinikai immunológus, fül-orr-gégész, audiológus magát a módszert és az ehhez kapcsolódó időzítést mutatta be.

További részletek
Fontos kérdések a darázscsípés allergiáról

Fontos kérdések a darázscsípés allergiáról

A darázscsípés allergiával kapcsolatban számos kérdés merülhet fel, még akkor is, ha már diagnosztizált esetről van szó. Hány Epipen injekció írható fel, mit tehet az allergiás szülő, ha a gyermekét biztonságban szeretné tudni? Van-e hosszú távú megoldás az allergia kezelésére, vagy csak sürgősségi ellátás létezik? Dr. Mezei Györgyi, az Allergiaközpont – Prima Medica allergológusa válaszolt a felvetésekre.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK