Küszöbön az idei parlagfű szezon

Küszöbön az idei parlagfű szezon

allergiakozpont.hu Létrehozva: 2014.07.28 Módosítva: 2017.11.17
A leggyakoribb allergén növény virágzása hamarosan kezdetét veszi. Az előrejelzések szerint - az enyhe tél és a csapadékos tavasz miatt - az allergiások az idei szezonban a korábbinál erősebb pollenterhelésre készülhetnek.

A leggyakoribb allergén növény virágzása hamarosan kezdetét veszi. Az előrejelzések szerint - az enyhe tél és a csapadékos tavasz miatt - az allergiások az idei szezonban a korábbinál erősebb pollenterhelésre készülhetnek.

A parlagfű Magyarországon több mint egy millió embernek okoz roppant kellemetlen tüneteket. A növény virágzása átlagosan július végétől kezdődik meg, az általa okozott allergiás tünetek pedig egészen október közepéig tarthatnak. Nagyon fontos – ha a beteg korábban elmulasztotta – a napokban konzultálni a kezelőorvossal, és beszerezni a szükséges gyógyszereket.

Kezelés tűzoltás jelleggel

Ebben az időszakban, július végén már csak tüneti kezelésre van lehetőség, melynek alapját nagyrészt az antihisztaminok képezik – mondja dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa. A készítményeknek széles skálája hozzáférhető már, nagy részük vény nélkül kapható, de némelyekhez receptre felíratva kedvezőbb áron juthat hozzá a beteg. A kezelés fontos részét képezik az orrnyálkahártyán ható, nem felszívódó szteroid készítmények: orrspray-k. A megfelelő szemcseppek a szemtünetek, vörösség, viszketés enyhítésében és az allergiás kötőhártya-gyulladás kezelésében segítenek. Az allergiák rövidtávú kezelésének elismert része még a Rhinolight-fényterápia, melynek lényege, hogy az orrnyálkahártyát az UV fény bizonyos tartományával bevilágítva csökkennek az allergiás tünetek. Erős panaszok esetén előfordulhat, hogy a kezelés önmagában nem elegendő, viszont mindenkinél, akár terhes kismamáknál is biztonságosan alkalmazható.

Hosszútávú megoldás is létezik

Az allergiás beteg szervezetében, az allergénnel szemben specifikus immunglobulin E molekula képződik. Az allergének hatására ezek a specifikus ellenanyag molekulák a hízósejtekben olyan jelet adnak le, aminek következtében kiürülnek a mediátor anyagok, - például a hisztamin - amelyek aztán kiváltják az allergiás tüneteket – foglalja össze röviden a folyamat lényegét dr. Balogh Katalin. Az allergiák kezelésében használt antihisztamin készítmények a már felszabadult hisztamin kötődését gátolják a nyálkahártyán lévő hisztamin receptorokhoz. A kezelés mellett tehát az allergiás reakció folyamata változatlanul lezajlik, a készítmények csak a tünetek jelentkezését akadályozza meg, a hatás tehát semmiképpen sem lehet hosszú távú. Tartós megoldást az allergiás reakció megfékezésével érhetünk el: az allergén-specifikus immunterápia képes blokkolni a specifikus immunglobulin E képződését, ezért nem is megy végbe az allergiás reakció. A hatása hosszú távú, mely számos vizsgálat szerint nem csak a korábban panaszokat okozó allergénnel szemben érvényesül, de a kezelés a további allergiák megjelenését is segít meggátolni.

Tervezzen előre, a jövő szezon könnyebb is lehet!

A jövő évi szezonra készülve érdemes tehát a hosszú távú megoldásokat is megfontolni: az allergiás tünetek tartósan kezelhetők allergén-specifikus immunterápia segítségével. Az immunterápia az egyetlen ismert oki kezelési mód légúti allergiára– hívja fel a figyelmet a Budai Allergia központ főorvosa. Oki kezelés, tehát a probléma gyökeréhez nyúl. A betegnek nem gyógyszert kell szednie, hanem annak - nagy mértékben tisztított és standardizált – kivonatát, amire allergiás, így az immunrendszere megtanulja tünetek nélkül elviselni azt az anyagot, az allergént, ami korábban a panaszait okozta. A 3 éves kezeléssel 10 éves tünetmentesség, vagy jelentős, 80 százalékos tünetcsökkenés érhető el. Aki jövőre kezdi a kezelést, annak legkésőbb májusig meg kell ezt tennie. A betegek tapasztalatai alapján így már a következő szezonban, a kezelés első évében is jelentős javulás észlelhető.

 

 

Hírek

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek
Pollenallergia vagy reflux kínozza?

Pollenallergia vagy reflux kínozza?

A szokatlanul enyhe februári időjárás miatt a pollenszezon már most elkezdődött. Ha reggelente hátsó garatfali csorgást tapasztal, krákogó köhögésre és torokirritációra ébred, könnyen hiheti azt, hogy allergiás panaszokkal küzd. Pedig elképzelhető, hogy valójában néma refluxa van – tudtuk meg dr. Sárdi Krisztinától, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus szakemberétől, aki azt is elmondta, hogy a célirányos kezeléshez fontos tisztázni a kiváltó okokat.  

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok